De historie van de pannenkoek

De historie van de pannenkoek

De pannenkoek klinkt als typisch Hollands, maar dat is het niet!

Historici denken dat er in de steentijd al pannenkoken waren. De basis ingrediënten - meel, eieren en water - waren toen namelijk al voor handen. De eerste verhalen over de pannenkoeken komen uit de 12e eeuw. Kruisvaarders hebben het recept toendertijd uit China en Nepal meegenomen naar Nederland. Het hoofdingrediënt was toen boekweit. Een echt recept voor pannenkoeken is pas terug gevonden in een kookboek uit 1439. 

Romeinen.
Ook de Romeinen waren verzot op de pannenkoek en neomde het 'Alita Docia', Latijns voor 'wat zoetigs'. Zij maakten de pannenkoeken niet met meel, water en eieren, maar met melk, eieren en bloem. Daarnaast gebruikten ze bij sommige pannenkoeken ook; honing, fruit, kaas en vlees. Door de jaren heen verschenen er steeds meer varianten met ingrediënten die hun oorsprong vonden in de lokale culturen.

In de middeleeuwen werden de pannenkoeken vooral gebakken om de eieren op te maken voor de vastenperiode. De avond voor Aswoensdag, de laatste dag van het carnaval, werd er tot diep in de nacht pannenkoeken gegeten.

Pannenkoekmix
In 1889 is er in de Verenigde Staten de pannenkoekenmix uitgevonden. Hierdoor werd het bakken van pannenkoeken echt een 'eitje'.

Hoe eet je nou eigenlijk een pannenkoek?
Over de vraag wanneer en hoe je een pannenkoek eet zijn de meningen sterk verdeeld. Zo wordt in Australië de pannenkoek als dessert gegeten en in Amerika is het juist een ontbijt. De Duitsers snijden het soms in repen en voegen het bij de soep, terwijl ze in de Scandinavische landen de pannenkoeken eten met fruit en slagroom. Zo zie je, dat de pannenkoek de hele wereld over gaat in allerlei verschillende vormen, maten en smaken qua garnering.

Nationale Pannenkoekendag
Wij Nederlanders zijn dol op pannenkoeken, of ze nu hartig of zoet zijn, we genieten ervan! Sinds 2007 is er zelfs een Nationale Pannenkoekendag in het leven geroepen, welke elk jaar in maart plaats vind. Kinderen bakken op de dag pannenkoeken voor ouderen, om de ouderen even extra in het zonnetje te zetten.

Maar eigenlijk is het altijd, ongeacht tijd en dag, wel tijd voor een heerlijke pannenkoek en ben je bij Hartigh  & Soed altijd welkom!

pannenkoekenhuis-voorstraat

Bij Hartigh & Soed kan je gemakkelijk en snel

Telefonisch bestellen!

Heb je zin een lekkere pannenkoek, een broodje of een wafel? maar wil je niet in de keuken staan? Wij bieden de oplossing! Naast een hapje eten in ons restaurant is het ook mogelijk om telefonisch te bestellen en je eten af te halen. 

Wil je je visite verrassen met een lekkere wafel? Bestel deze dan telefonisch bij ons en geniet er samen van! 

Bij grote bestellingen raden wij aan om ruim van tevoren contact met ons op te nemen.

Bestel direct telefonisch